Nawiguj w górę

25 lat MSD w Polsce
5 lat Centrum Zarządzania Danymi z Badań Klinicznych

125 lat MSD na świecie

W 2016 roku obchodzimy 125 rocznicę powstania MSD. Dziś jesteśmy jedną z czołowych firm na świecie, która podejmuje walkę z najważniejszymi  globalnymi wyzwaniami dotyczącymi ochrony zdrowia.

Od rozpoczęcia naszej działalności w roku 1891 MSD prowadzi badania stale poszukując nowych rozwiązań terapeutycznych. Badaniom tym przyświecała wiara, iż postęp nauki musi doprowadzić do znaczących postępów w ochronie zdrowia. Firma MSD opracowała i wprowadziła na rynek dziesiątki innowacyjnych terapii, które poprawiły zdrowie i uratowały życie milionów ludzi na świecie; od rozwoju pierwszych szczepionek na odrę i świnkę oraz pierwszej szczepionki na HPV powodującego raka szyjki macicy, aż do rozwoju przełomowych leków na choroby serca, osteoporozę, cukrzycę, gruźlicę, HIV i czerniaka.

MSD nie tylko dostarcza innowacyjne leki pacjentom, lecz jest także ważnym podmiotem inwestującym w innowacje. Dzięki naszym nowoczesnym terapiom ludzie mogą żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem. W dobie zachodzących zmian demograficznych to niezwykle ważny czynnik wpływający na rozwój gospodarczy – mówi Dyrektor Zarządzający MSD w Polsce Erik Plas.

MSD wspiera lokalne społeczności i walkę z problemami zdrowia publicznego w różnych krajach poprzez takie programy jak Mectizan Donation Program zmierzający do eliminacji ślepoty rzecznej w krajach Afryki i Ameryki Południowej, czy MSD for Mothers – program realizowany jest w ponad 20 krajach na świecie, nastawiony na obniżenie śmiertelności okołoporodowej. W ramach programu MDP przekazuje leki na ślepotę rzeczną wszytkim potrzebującym tak długo, jak będzie to konieczne.

25 lat MSD w Polsce

MSD rozpoczęło bezpośrednią działalność w Polsce w maju 1991 roku. Jedną z pierwszych zatrudnionych była Elżbieta Klęczar – Domańska, do dziś pracująca w Dziale Badań Klinicznych MSD.

25 lat temu MSD prowadziło głownie działalność edukacyjno – marketingową, dostarczając najwyższej jakości informację naukową polskim lekarzom. Z czasem jednak coraz bardziej angażowaliśmy się w badania kliniczne. Już w 1992 roku dokonaliśmy pierwszego przekładu Dobrych Praktyk Kliniczych na język polski i tak to się zaczęło – wspomina Elżbieta Klęczar – Domańska. – Przed lat branża była zdominowana przez młodych lekarzy, którzy chcieli spróbować czegoś nowego i interesującego. Dziś zespół jest zdecydowanie bardziej dojrzały, zróżnicowany i doświadczony. Jedno się jednak nie zmieniło – zawsze ekscytująca możliwość obcowania z nowymi, przełomowymi lekami w wielu obszarach terapeutycznych.

Co roku w Polsce przeznaczamy znaczące środki na projekty z obszaru badań i rozwoju. Duża część tych pieniędzy jest przeznaczona na badania kliniczne, które pozwalają na szybszy dostęp polskich pacjentów do innowacyjnych metod leczenia, zaś lekarzom ułatwiają dostęp do najnowszej wiedzy medycznej. Rocznie inwestujemy w badania kliniczne w Polsce od 30 do 50 milionów złotych. Ta kwota prawdopodobnie zostanie zwiększona, gdyż właśnie rozpoczynamy nowe, bardzo obiecujące badania wykorzystujące immunoterapię w leczeniu chorych  z nowotworami - mówi Erik Plas, Dyrektor Zarządzający MSD Polska.

MSD zatrudnia obecnie w Polsce ponad 350 osób i inwestuje nie tylko w badania kliniczne, ale również w kształcenie ustawiczne lekarzy oraz edukację pacjentów. Firma wspiera również lokalne społeczności zarówno bezpośrednio (ponad 1100 godzin wolontariatu pracowniczego w 2015 roku) jaki i pośrednio (programy Fundacji MSD dla Zdrowia Kobiet).

5 lat Centrum Zarządzania Danymi z Badań Klinicznych

Centrum Zarządzania Danymi z Badań Klinicznych jest jednym z czterech takich ośrodków MSD na świecie. Obsługuje nie tylko badania kliniczne prowadzone przez ośrodki współpracujące z firmą, ale także dane dotyczące bezpieczeństwa farmakoterapii z udziałem leków MSD.

W ciągu 5 lat działalności Centrum Zarządzania Danymi z Badań Klinicznych zatrudnienie wzrosło do ponad 160 osób. Nieprzerwanie szkolimy nasz zespół i szukamy nowych pracowników. Zdecydowana większość zatrudnianych przez nas specjalistów to absolwenci farmacji, biologii, biotechnologii, weterynarii i innych pokrewnych kierunków. 15 procent naszych specjalistów ma stopnie doktorskie  - mówi Joanna Siennicka, kierująca warszawskim ośrodkiem. – Otwarcie Centrum w Polsce było możliwe dzięki temu że absolwenci polskich uczelni spełniają wysokie standardy, niezbędne aby realizować projekty w Centrum Zarządzania Danymi z Badań Klinicznych.

Ze względu na rosnącą liczbę leków wprowadzanych przez MSD na rynek oraz doskonałą ocenę jakości pracy naszych pracowników mamy szansę na zwiększenie liczby projektów realizowanych przez Centrum, a co za tym idzie zatrudnienie kolejnych specjalistów.

125lat_MSD_rollup_v02.png